Cara Mengawal Masalah Akar Tanaman Yang Rosak

Cara mengawal masalah akar tanaman yang rosak bergantung kepada jenis baja atau racun yang digunapakai ke atas tanaman. Terdapat banyak sumber atau cara mengawal dari pokok mati disebabkan serangan pelbagai jenis penyakit, dan hari ini saya ingin kongsikan sedikit mengenai sejenis cacing yang terdapat di dalam tanah iaitu Nematod.

 

Nematod Merosakkan Akar Tanaman

Nematod, sejenis cacing yang bergerak aktif di dalam tanah dan fungsi nematod ialah untuk merosakkan semua jenis tanaman dengan menyerang pada kawasan akar pokok. Ini terbukti oleh beberapa kajian saintis mengenai cacing nematod ini sangat merbahaya kepada tanaman. (Rujuk Sini Mengenai Nematod)

 

Cara Mengatasi Masalah Kerosakan Akar

Mencegah adalah lebih baik dari merawat, itu bukan ayat yang baru kita dengar malah ianya sememangnya satu fakta yang betul. Begitu juga dengan tanaman. Jika sudah diserang oleh parasit dan baru kita hendak kawal, ianya agak sedikit susah dan silap haribulan tanaman akan mati. Jadi, saya nasihatkan anda di luar sana yang sayang pada tanaman, tidak kira apa juga tanaman anda, bertindaklah segera dengan taburkan baja dari jenis Dolomite ke pangkal pokok.

Entri Lain : Baja Dolomite Untuk Tanaman Durian

Cara terbaik untuk merawat masalah kerosakkan pada akar ialah dengan menggunakan Baja Dolomite. Ini kerana Baja Dolomite mengandungi Magnesium dan kalsium pada tanaman melalui tanah. Benar, Dolomite berfungsi untuk pulihkan pH tanah dan secara tidak langung tanaman anda akan kembali sihat.

Baja Taiping Bekalkan Baja Dolomite

Pihak kami (Baja Taiping) juga turut menjual Baja Dolomite untuk pembeli seluruh Malaysia, di mana anda boleh order secara terus melalui platform website ini ataupun order dari platform jualan terkemuka (Lazada).

  1. Order Dolomite Dari Pembekal Baja Taiping
  2. Order Dolomite Pack 3Kg Dari Lazada

Kami juga akan pos baja ini terus ke kediaman anda. Untuk sebarang pertanyaan mengenai baja Dolomite, sila hubungi kami di Baja Taiping dengan klik di sini > Hubungi Baja Taiping