Assalamualaikum WBT. Sekian lama tak mengUPDATE blog, hari ini saya sekali lagi kembali menaip sebuah entri yang agak menarik mengenai dunia pertanian dengan tajuk “Baja Terbaik Untuk Pokok Mempelam Berbuah Lebat“.

Boleh dikatakan agak ramai pelanggan yang berwasap dengan saya dan bertanyakan seribu persoalan mengenai teknik penanaman. Sebelum pergi lebih jauh, ingin saya maklumkan kepada rakan-rakan pembaca blog di Baja Taiping ini, saya bukanlah seorang yang mahir dalam selok belok penanaman, ataupun belajar dalam bidang pertanian, saya cuma orang biasa sama seperti anda.

Cumanya saya minat belajar dan sering praktikkan cara penanaman. Itu sahaja, selebihnya saya lebih suka berkongsi kejayaan dari penghasilan campuran baja yang saya buatkan sendiri (baja DIY) kepada anda di luar sana untuk kita sama-sama mencuba.

Okaylah, berbalik kepada persoalan yang sering diajukan oleh pelanggan saya, tak kiralah dari Lazada, Shopee, mahupun yang hadir ke kedai saya dengan 1 soalan yang agak sinonim.. Diantaranya ialah:

 1. Ada yang bertanya, “Kenapa pokok mempelam saya tak berbuah?“.
 2. Dan ada pula yang menyatakan, “Daun pokok pelam saya layu, agaknya kenapa?“.
 3. Soalan paling ramai tanya, “Macam mana nak bagi pokok pelam sentiasa berbuah?“.

Jadinya, setiap persoalan mereka, saya sudahpun jawab. Nak tahu apa jawabnya, sila lah baca entri ni sampai habis ke bawah. Jangan skip baca, nanti ada yang tak faham pula caranya. InshaAllah saya akan berkongsi Rahsia Pokok Pelam Berbuah tanpa henti..

Baja Terbaik Untuk Pokok Mempelam Berbuah Lebat

Baja terbaik untuk pokok mempelam berbuah lebat dan berterusan tanpa henti, gunakan Garam Pertanian. Benar, hanya garam ini dapat menghasilkan buah dan pokok mempelam yang lebih subur. Nak tahu lebih lanjut mengenai apa yang terkandung di dalam garam pertanian, anda boleh rujuk terus di pautan ini https://www.bajataiping.com/garam-pertanian-untuk-kelapa-dan-mempelam/

Testimoni Pokok Mempelam

Di bawah saya lampirkan satu (1) testimoni pokok mempelam di rumah bapa saya sendiri, yang tak pernah berbuah sejak ditanam oleh beliau bertahun lamanya. Kalau tak silap saya, pokok tu dah berusia 6 tahun. Jom kita lihat video di bawah :

Percaya atau tidak dengan izin Allah SWT, pokok mempelam bapa saya sudahpun mula mengeluarkan putik-putik sulungnya dengan cemerlang dan banyak. Alhamdulillah hanya dalam tempoh sebulan sahaja, garam pertanian mampu memaksa pokok mempelam berbuah. Sekarang, saksikan hasil menabur garam pada pokok mempelam dalam tempoh 30 hari melalui imej-imej di bawah :

 

1. Selepas 3 Hari Tabur Garam

Selepas 3 Hari Tabur Garam

 

Hari Ke-30 Tabur Garam

Hari Ke-30 Tabur Garam

 

Semua Daun Kelihatan Subur

Semua Daun Kelihatan Subur

 

Percambahan Putik Pelam

Percambahan Putik Pelam

 

Pokok Dan Putik Yang Subur

Pokok Dan Putik Yang Subur

Berminat Untuk Hasilkan Buah Mempelam?

Sekiranya anda berminat untuk menghasilkan buah dan pokok pelam yang lebih baik, sila gunakan baja-baja di bawah iaitu :

 1. Pastikan anda membeli Garam Pertanian
 2. Juga memerlukan Dolomite
 3. Sedikit penambahan Baja NPK 12:6:22

Entri Lain:

 1. Cara Guna Baja Durian Guard Dan Dolomite Untuk Pokok Durian
 2. Baja Organik Untuk Melebatkan Daun Pokok
 3. Baja NPK Terbaik Untuk Pokok Bunga Dan Buah

Cara Dapatkan Baja-Baja Tersebut

Sila lakukan pembelian secara terus di 4 saluran jualan dari Baja Taiping iaitu :

 1. https://www.lazada.com.my/shop/baja-taiping
 2. https://shopee.com.my/smartbiz30
 3. https://kedai.bajataiping.com
 4. Datang terus ke kedai di Kamunting